Backup maken van jouw blog | HOW TO
5 Comments

Written by Celine Klooster

september 17, 2017

Ik heb een aantal keer de vraag gehad hoe je een backup maakt. Een backup maken is echt heel belangrijk en je kan eigenlijk niets aanpassen zonder dat je een backup maakt. Vandaag leg ik je uit hoe je een backup maakt. Een van de belangrijkste dingen om te doen.

Backup maken met Filezilla

Ten eerste is het belangrijk dat je een programma download om de back-up van jouw blog te maken. Dit heet een FTP client. Ik gebruik Filezilla om mijn back-up te maken. Nadat je Filezilla hebt gedownload, heb je natuurlijk inloggevens voor jouw FTP client nodig. Dit krijg je via jouw hosting. Het verschilt per hosting hoe je jouw inloggevens kan krijgen, dus ik raad je aan om even de helpdesk van jouw hosting te raadplegen. Bij mijn hosting maak je heel simpel deze inloggegevens aan.

Vervolgens open je Filezilla en ga je naar bestand > sitebeheer > nieuwe site en vul je hier jouw inloggegevens in. Als je problemen met inloggen hebt dan moet je nogmaals jouw hosting contacteren. Ik hoor altijd van heel veel bloggers dat ze problemen hebben met inloggen. Als jouw inloggevens helemaal juist zijn dan klik je heel simpel op “verbinden”.

Lees tip: Fouten die je nooit meer mag maken tijdens het verbeteren van je blog

Nadat je bent ingelogd, maak je heel simpel een mapje aan op jouw computer. Ik heb dit gedaan onder mijn documenten. In deze map maak je vervolgens weer een andere map aan. Het is namelijk de bedoeling dat je regelmatig backups maakt. Deze map heb ik voor het gemak de datum van de dag genoemd. Als het bijvoorbeeld 17 september is, dan noem ik deze map “17092017”.

backup maken

Nu wil je natuurlijk een backup maken van jouw volledige blog. Je maakt dus een backup van je externe site: /. Dit is jouw volledige blog. Vervolgens sleep je rechts onder alle bestanden naar jouw aangemaakte map. Als het nu goed is zie je al “bestanden in de wachtrij” (links onder) oplopen en “geslaagde overdrachten” ook oplopen. Als “bestanden in de wachtrij” weer op 0 staat en er geen mislukte overdrachten zijn, dan is je backup gelukt.

Vergeet ook zeker geen back-up te maken van jouw database. Dit kan je heel simpel doen met de plugin UpdraftPlus. Je database bevat al je blog posts.

Hoevaak maak jij een backup?

Hey!

I am Celine. Enthusiastic, passionated, and a bit perfectionistic, but I especially love blogging. I love to share my blogging and social media tips and to help other people. Go to my about me page to get to know me.
The best recommendations
Popular blogs
Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen. Vandaag zet ik dan ook de beste manieren op...

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Now that we are all at home and we sometimes have some extra time, it might be nice to earn extra pocket money. I do this regularly and I think it is a nice way to earn money. So today I am listing the best ways to earn money online in 2020. This post contains...

More blogs

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Toen ik mijn nieuwe blog posts schreef, nadat ik mijn plugins had geüpdate, kwam ik al snel ergens achter. Yoast heeft een nieuwe optie, namelijk dat je kan aangeven dat het om een gesponsorde link gaat of niet. Handig...

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen....

5 Reacties

 1. Jessica

  Hoi Celine, vraagje, in het dashboard van mijn site kan ik ook alle gegevens exporteren als een soort back-up. Is dit dan voldoende of wat is het verschil met deze uitleg ?

  Antwoord
  • Anne

   Jaaa, daar ben ik ook benieuwd naar! Ik blog inmiddels wekelijks en ben als de dood dat alles ineens verdwijnt ofzo 😉

   Antwoord
   • Celine Klooster

    Het ligt er dan aan wat voor backup je maakt. Je kan bijvoorbeeld een backup maken van je database (de posts) en van je hele website (je thema enzo). Het ligt er daarnaast ook aan waar de backup is opgeslagen. Als die op je website is opgeslagen, dan ben je dus gewoon de backup kwijt als je site de lucht uit vliegt..

    Antwoord
 2. Saskia

  De bestanden staan toch al van je site in FilleZilla? Vanwaar dan die backup nogmaals? Maak je deze dan op je computer aan of in FilleZilla?

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Hi Saskia! Als je je website er goed uit sloopt (en dat kan heel goed), dan kom je niet meer bij je bestanden in Filezilla. Hiervoor heb je dan een echt een backup op je pc nodig, anders ben je je website kwijt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *