Eigen 404 pagina maken | Dat doe je zo!
0 Comments

Written by Celine Klooster

maart 24, 2019

Iedereen heeft last van 404 pagina’s. Zelf als je alles 404 pagina’s op je website hebt weggewerkt, kunnen je bezoekers nog steeds op een 404 pagina komen, door bijvoorbeeld de URL verkeerd in te typen of door op een pagina te komen waarvan de URL veranderd is door de blogger zelf. Daarom is het belangrijk om je eigen 404 pagina te maken. Wist je dat dit ook hartstikke goed voor je SEO is? Dus, wil je een eigen 404 pagina maken? Lees dan deze blog.

Wanneer een bezoeker op een 404 pagina komt, klikt hij hoogstwaarschijnlijk weer weg. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en je wil juist dat de bezoekers op je website blijven. Dan denk je natuurlijk: “Zorg er dan voor dat er geen 404 pagina’s op je website zijn”, maar dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan.

Bezoekers komen namelijk heel makkelijk op een 404 pagina terecht. Bijvoorbeeld, een oude post die je hebt verwijderd of misschien wel een URL die de bezoeker verkeerd hebt ingetypt. Zo heb ik bijvoorbeeld gehad dat ik op Pinterest per ongeluk de URL van mijn pin verkeerd had overgenomen, waardoor iedereen die op die pin klikte, op een 404 terecht kwam. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en mijn custom pagina heeft mij als het ware gered van alle bezoekers die dan weg klikte. Toen ik erachter kwam dat ik de URL verkeerd had ingetypt, had ik natuurlijk meteen een redirect aangemaakt, maar toch had ik al een ruim aantal bezoekers misgelopen.

Eigen 404 pagina maken

Nu is natuurlijk de vraag.. Hoe maak je zo’n pagina? Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden hiervoor. Je kan je 404 pagina handmatig aanmaken, maar ook met een simpele plugin. Eerst zal ik mijn pagina laten zien.

Mijn 404 pagina

Als eerste heb ik aangeven waarom de pagina niet gevonden kan worden. Dit stelt de bezoeker gerust dat de website zelf niet uit de lucht is en dat hij of zij gewoon dus verder kan lezen. Daarna heb ik wat behulpzame links geplaatst, zoals een link naar mijn homepagina, mijn over mij pagina en mijn contact pagina.

Ook heb ik een hele lijst aan blog posts op mijn pagina geplaatst. Hierboven zie je niet al mijn links, maar geloof me, het is een hele lijst. Ik denk dat ik ruim 20 blog posts hier heb geplaatst, want op een 404 pagina zijn interne links heel belangrijk.

Ook heb ik een sign up form geplaatst op lid te worden van mijn nieuwsbrief. Het lijkt me vrij onlogisch dat men zich meteen aanmeldt voor mijn nieuwsbrief, maar je weet maar nooit. Als laatste heb ik nog een kolom met mijn recente blog posts geplaatst die zich ook automatisch update. Extra handig dus!

Handmatig maken van een 404 pagina

Het handmatig maken van een 404 pagina is het beste voor bloggers die niet gebruik kunnen maken van plugins. Maak jij dus gebruik van Squarespace, Weebly, Blogger of nog anderen die niet gebruik kunnen maken van een plugin, dan kan je handmatig een 404 pagina maken.

Maak eerst je eigen custom pagina

Eerst is het belangrijk dat je je 404 pagina aanmaakt. Dit doe je heel simpel door gewoon een pagina aan te maken en om die pagina je eigen 404 pagina te laten zijn. Je kan altijd nog mijn 404 pagina als voorbeeld nemen, maar neem niet alles over, wees origineel!

Zoek naar het “.htaccess’ bestand in de root van je server

Als je inlogt op je FTP en vervolgens naar je root gaat, dan vind je vanzelf een bestand genaamd ‘htaccess’. Maak eerst altijd een backup voordat je verder gaat. Zie je het .htaccess bestand niet? Maak dan zelf dit bestand aan.

Open het .htaccess bestand en pas het aan. 

Vervolgens open je het .htaccess bestand en pas je deze aan. Je voegt dan dit toe:

ErrorDocument 404 /not-found-page.html

/not-found-page.html moet dan de path zijn van je nieuwe 404 pagina. Heb je dit nog niet? Pas deze dan aan!

Pin voor later

Laten we de 404 pagina testen!

Nu is het belangrijk dat we de pagina testen. Dit kan je doen door je website URL in te typen en om er vervolgens iets achter te zetten dat niet echt een link is. Bijvoorbeeld: www.theblogboss.nl/enneihrei.

Als het goed is moet je 404 pagina nu werken!

Het maken van een 404 pagina met een plugin

Dit is een veel makkelijker methode voor het maken van een 404 pagina en ik heb zelf deze methode gebruikt. Dit is dus zeker een aanrader voor bloggers die gebruik maken van WordPress.org. Wil je graag overstappen naar WordPress.org? Lees dan zeker deze blog.

Maak eerst je eigen custom pagina

Eerst maak je je eigen pagina aan. Bedenk wat je in deze pagina wil hebben en wat er zeker in moet. Je moet zo denken.. Hoe houd ik die bezoekers op mijn website? Wees origineel!

Download de plugin

Vervolgens moet je de plugin downloaden. Deze plugin heet 404page – your smart custom 404 page. Vervolgens activeer je deze plugin.

Weergave > 404 error page

Vervolgens klik je onder weergave op 404 error page.

Eigen 404 pagina maken

Vervolgens kom je op een pagina terecht die er ongeveer zo uit ziet. Eigenlijk spreekt het allemaal wel een beetje voor zich. Onder “Page to be displayed as 404 page” selecteer je jouw eigen gemaakte pagina. Vervolgens klik je op de blauwe knop “Wijzigingen opslaan”. Als laatste is het natuurlijk belangrijk om je pagina te testen. Dit doe je door op de knop “test 404 error” te klikken.

Zo! Nu heb je als het goed is jouw eigen pagina. Lukt het niet? Stuur me dan direct een berichtje, dan help ik je verder!

Ga jij een eigen 404 pagina maken?

Meer tips lezen? Volg mij dan zeker op Facebook.

Hey!

I am Celine. Enthusiastic, passionated, and a bit perfectionistic, but I especially love blogging. I love to share my blogging and social media tips and to help other people. Go to my about me page to get to know me.
The best recommendations
Popular blogs
Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen. Vandaag zet ik dan ook de beste manieren op...

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Now that we are all at home and we sometimes have some extra time, it might be nice to earn extra pocket money. I do this regularly and I think it is a nice way to earn money. So today I am listing the best ways to earn money online in 2020. This post contains...

More blogs

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Toen ik mijn nieuwe blog posts schreef, nadat ik mijn plugins had geüpdate, kwam ik al snel ergens achter. Yoast heeft een nieuwe optie, namelijk dat je kan aangeven dat het om een gesponsorde link gaat of niet. Handig...

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *