Ik kreeg een paar dagen geleden een mail van een blogger platform. Ik ga de naam niet noemen, maar het ik begon wel over het aspect do-follow linkjes na te denken. Ik kreeg namelijk een mail voor een super leuke opdracht en ik had echt zin om voor dit bedrijf te schrijven. Ik kreeg hier ook voor betaald, maar er was wel een voorwaarde: do-follow linkjes. Een blogger platform die bloggers aanspoort om do-follow linkjes te gebruiken. Dat klopt niet helemaal. Wil je mijn eerlijke mening horen over do-follow links en de daadwerkelijke regels?
Mijn mening
Do-Follow linkjes. Ik heb er eigenlijk wel een aantal keer gebruik van gemaakt, maar eigenlijk zonder dat ik wist dat het tegen de regels was. Ik kwam hier eigenlijk pas een aantal weken geleden achter en toen bracht het me wel op ideeën. Er zijn zoveel leuke opdrachten, waar je eigenlijk geen nee tegen wilt zeggen, maar toch moet je wel. De voorwaarde is namelijk een do-follow linkje en dat is duidelijk tegen de regels. Ik zou heel eerlijk tegen jullie zijn, want zo hoort het gewoon. Toen ik deze opdracht ontving en las over de voorwaarde do-follow linkjes, toen dacht ik, ‘ah kan toch nog wel één keer’. Mijn andere hersenhelft bedacht zich dat dit eigenlijk gewoon niet kon en dat eigenlijk elke blogger hier nee tegen moet zeggen. Bedrijven mogen helemaal niet met de voorwaarde do-follow link komen en eigenlijk is dit gewoon strafbaar in de vorm van een penalty. Dit betekent dat je voor een bepaalde tijd lager in de zoekresultaten wordt gezet.
Wat betekent No-follow en Do-follow?
Wanneer je een link maakt voor je blog of voor een bedrijf maakt, dan kan je kiezen tussen een no-follow en een do-follow link. Een normale link, een do-follow link ziet er zo uit:
<a href= “http://www.thebeautyboulevard.nl”>The Beautyboulevard</a>
Een No-Follow link ziet er zo uit:
<a href=”http://www.thebeautyboulevard.nl”rel=nofollow”>The Beautyboulevard</a>
Je ziet dus duidelijk een verschil tussen deze twee linkjes, maar wat is nou eigenlijk het verschil?
Als een blog niet gebruik maakt van een No-follow link, dan denkt google bijvoorbeeld dat hij deze link moet meenemen in de pagerank. Als een blog wel gebruikt maakt van een no-follow link, dan denkt google heel simpel dat hij de link niet moet meenemen in de pagerank. Een pagerank is een gewoon hoe hoog je in de zoekresultaten staat.
Wanneer moet je no-follow gebruiken?
Je moet een no-follow link gebruiken wanneer je wordt betaald voor een artikel. Denk hierbij aan advertorials, maar ook reviews. Ook als je een advertentie in je sidebar voor een bedrijf doet, moet deze ook no-follow zijn. Je kan ook een no-follow link gebruiken als een link voor jou niet veel waard is. Als je wel gebruikt maakt van een do-follow link, terwijl het een betaald artikel is, dan kan je zelf lager in de zoekresultaten worden gezet en dat is juist niet de bedoeling.
Een plugin voor no-follow links
Met de plugin ultimate nofollow kun je heel simpel een vinkje aan vinken, zodat jouw link no-follow wordt. Makkelijk toch? Speciaal voor de luie mensen onder ons haha. Als je niet deze plugin wilt of kan downloaden, dan moet je heel simpel een ref=nofollow toevoegen aan de link. Dit heb ik in het voorbeeld eerder in het artikel gedaan.
Was jij al op de hoogte van al het no-follow gedoe?
Goed uitgelegd! Een ding snap ik alleen niet: waarom is het strafbaar? Het is toch alleen niet handig omdat Google het niet wil?
Je kan er hoge boetes voor krijgen. Omdat je dan eigenlijk iemand betaald om hoog in de ranken te staan. En dan denken andere mensen dat jouw site om zo te zeggen goed is, maar eigenlijk heb je hier gewoon voor betaald.
Ah, vandaar. Fijn dat je dat nog even toelicht!
Hoge boetes valt volgens mij wel mee, alleen dat Google je minder hoog in de resultaten gaat zetten.
Hmm uit een aantal bronnen las ik over boetes, maar minder hoog in de resultaten is natuurlijk ook niet fijn.
Je krijgt er helemaal geen boetes voor, je kan hooguit een penalty krijgen waarbij de betreffende pagina niet meer mee genomen wordt in de Google resultaten.
Ja precies. Het mag alleen van google niet omdat google liever wil dat bedrijven voor ads betalen. Ik ben ook anti do follow linkjes en ik gebruik ze ook niet op mijn blog, maar het is wel goed om de juiste informatie te communiceren.
Goed uitgelegd, ik vond het altijd maar moeilijk te begrijpen, maar nu snap ik het. Ik zal er nu zeker rekening mee houden en niks meer aannemen met do-follow links. Thanks Celine! 🙂
Hi Celine!
Dank voor je artikel. Toch is het mij niet helemaal duidelijk hoe het zit met no follow links bij bloggers. Automatisch zijn links do follow en veel bloggers hebben helemaal geen kennis hiervan. In mijn ervaring zet je alleen een no follow als je denkt dat het gaat om een onbetrouwbare website.. In het geval van een advertorial snap ik het argument van het betalen, maar ik kan me niet voorstellen dat je hier heel hoge boetes voor zou krijgen.. Immers blog jij gewoon over de dingen waar je achter staat en die jou betrouwbaar lijken.. Het is natuurlijk iets anders als het gaat om random merken die alleen maar backlinks zoeken, maar ik vind het toch wel lastig. Mijn pagerank is oke/gemiddeld en ik heb nog nooit gebruik gemaakt van een no follow link, betaalde klussen of niet.. Daarbij komt dat de meeste blog templates zo zijn gemaakt dat een link ongeveer 10 Posts lang actief is en dan van de homepagina/rss feed verdwijnt en de link gezien wordt als ‘deleted’. In dat opzicht kun je dus ook prima een do follow link gebruiken, de hele link verdwijnt toch vanzelf (tenzij je dit anders intstelt) ik ben nog niet helemaal uit over dit alles, vind het ook maar ingewikkeld. Ikzelf zou in ieder geval geen klus afslaan als er een follow link in moet, het is jouw website en je krijgt netjes betaald voor de link. Toch?
Dat is het hem juist, je krijgt betaald voor de link. Als je betaald krijgt voor een link dan moet hij no-follow zijn. Anders is de link betaald en komen bedrijven hoger in de zoekresultaten.. Zonder dat ze het eigenlijk waard zijn komen ze door enkel een linkje te betalen hoger in de zoekresultaten en dat mag niet.
Je zegt dat het strafbaar is maar volgens mij klopt dat niet. Waad baseer je dat op? Volgens mij wil alleen Google het niet.
Het is strafbaar in de richting van boetes, maar vooral dat jijzelf lager in de zoekresultaten wordt gezet. Ik ga dit even aanpassen in het artikel 😉
Goed stuk! Ik wist dit tot een tijdje geleden ook niet. Ik heb meteen ook even de plugin geïnstalleerd, is toch wel heel handig! Fijne zondag 😀
Dankjewel!
Bedankt voor de uitleg. Ik had er nog nooit van gehoord en ik snap het ook nog niet helemaal. Ik ga het nog maar een keertje doorlezen. Bedankt voor de info!
Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik wist eerlijk gezegd ook niet goed het verschil, maar vanaf nu ga ik er op letten!
Fijn dat je er wat aan hebt!
Interessant, om eerlijk te zijn wist ik hier niet veel van af en snap ik het nog niet 100% haha. Ik ga het eens verder uitzoeken 🙂
Op welke manier is het dan strafbaar? Er is mij nog nooit gevraagd naar do- of no-follow links maar ik link gewoon eigenlijk zonder na te denken via het edit gedeelte van WordPress. Dat is dus fout, maar alleen als het gaat om samenwerkingen?
Alleen als het gaat om samenwerkingen inderdaad. Als je gebruikt maakt van een do-follow link voor een betaald artikel, dan kan jij lager in de zoekresultaten komen te staan.
Ohjee. Lastig. Ik wist er wel iets van af maar het is allemaal heel vaag.
Goed uitgelegd. Ik heb inderdaad een plug-in ervoor geïnstalleerd, want toen ik het handmatig deed vergat ik het nog al eens. Nu wordt het gewoon voor me uitgelegd.
Wat goed dat je erover schrijft, want ik denk dat veel bloggers niet eens weten dat dit zo hoort!
Ik ben heel blij met die plugin, dank je! Liefs Josine
Fijn dat je er wat aan hebt!
Ik kwam hier laatst ook achter, en meteen kreeg ik een aanvraag voor een samenwerking met do-follow linkjes. Echt bizar, elke blogger moet hier nee tegen zeggen! Er zitten ook gewoon consequenties aan voor jou als blogger, namelijk dat je blog heel laag in de zoekresultaten komt of überhaupt niet meer…
Inderdaad, als blogger kom jij lager in de zoekresultaten! Ik heb dit even aangepast in het artikel.
Wat ik alleen niet begrijp je moet dit doen als je ergens voor betaald krijgt. Maar Google weet niet wanneer je ergens wel voor betaald krijgt en wanneer niet. Ik post ook wel eens iets, maar ik krijg nergens voor betaald dus ik doe eigenlijk gewoon de do-follow linkjes. Maar als ik het zo begrijp dan word ik door Google alsnog gestraft.
Je kan duidelijk zien aan een artikel als iets betaald is. Van google moet je ten eerste altijd in het artikel vermelden als het om een betaalde samenwerking gaat.
Dat doe ik net als dit The Beautyboulevard vanaf ik met blog begon 2005. Ik moet dus alle ouder link aanpassen naar no-follow. Nu moeten alle blogger over do-follow en of no-follow kiezen. Ik vind het best vervellend
Ik gebruik die plugin ook en werkt super goed. Hoef ik niet bij elke link speciaal no-follow in te vullen en gaat die automatisch!
Ik maak ook gebruik van een plug-in ideaal. Jammer dat we hierdoor samenwerkingen mislopen doordat bedrijven echt follow eisen. Ook echt grote bedrijven waarvan ik dacht huh? Weten ze het nou echt niet of doen ze alsof.
Net zoals veel bloggers (zo te lezen) ben ik ook aan het stoeien met do of no follow. Ik vraag mij ook af hoe Google kan zien of je betaald krijgt. En werkt het ook zo bij artikelen waarbij je alleen de producten hebt gekregen? Of alleen betaalde artikelen en affiliate links? en is het niet slimmer om gewoon alle links in je blog no follow te maken? Ben je er gelijk vanaf…
Bij een betaalde link zie je dat meestal aan het artikel en je moet sowieso dat in een artikel zetten van google.
Strafbaar is het niet hoor. Je kunt alleen een penalty krijgen van Google .
Het enige wat ‘strafbaar’ is als je niet vermeld dat het om een betaalde samenwerking gaat. De reclame code Social Media legt dan een boete op als ze hier dmv een melding achter komen.
Ik denk dat je deze twee een beetje door elkaar haalde
Maar zeker goed dat je het onder de aandacht brengt!
Dat bedoel ik ook met strafbaar haha. Niet dat het om een boete gaat ofzo 🙂
Het is goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik wist het al wel en ben er ook al een opdracht door mis gelopen. Als elke blogger dit weet en gewoon alleen no-follow doet, dan houden die eisen over do-follow ook wel een keer op.
Die penalties van Google zijn echt niet mis hoor, het kan gevolgen hebben voor je hele website. Daarom hou ik me braaf aan de regels want mijn site is nog vers en daar wil ik geen risico’s mee lopen.
Precies Armande!
Wat een interessant artikel. Ik bewaar hem, want ik wist er nog bar weinig van. Bedankt!
Goed om dit te lezen, ik was hier niet van op de hoogt. Nou blog ik vooral nog voor het plezier, maar hoop ook ooit professioneel te kunnen bloggen, en dan is dit wel handig om te weten natuurlijk. Hele fijne en duidelijke uitleg, bedankt 🙂
Dankjewel voor je reactie!
Ik kende het al dankzij blogaholic. Maar andere bloggers gebruiken het nog steeds niet. Eigenlijk zouden we allemaal nee moeten zeggen tegen de bedrijven die dofollow willen. 🙂
Thanks for sharing! Voortaan zal ik hierop letten. Vraagje?Moet het niet zijn rel=”nofollow”, dus het woord nofollow tussen aanhalingstekens? Jij hebt staan rel=nofollow”. Of maakt dat niet zoveel uit? Leuke blog trouwens. xx
Ik begrijp wanneer je ze moet gebruiken en wanneer niet. Wat ik dan niet begrijp is dat Google kan zien of jouw artikel betaald is of niet? Ik schrijf vaak beauty reviews over producten die ik zelf koop en regelmatig krijg ik ook producten opgestuurd maar ik zou niet weten hoe Google het verschil tussen die 2 artikels kan zien ..
Eigenlijk moet je onderaan elk artikel schrijven dat je dit hebt gekregen in een samenwerking haha.
Voor mij is het nog een beetje abracadabra allemaal. In elk geval wordt mij steeds meer duidelijk dat No-follow linkjes wel ok zijn!
Het is en blijft lastig!
Fijn artikel! Ik begreep er eerst helemaal niets van, maat het wordt me wel steeds duidelijker. Ik ga snel de plugin installeren is wel zo makkelijk
Bedankt voor je uitleg. Ik had werkelijk waar geen idee! Ik heb gelijk de plug-in gedownload!
Eindelijk een duidelijke uitleg! Thanks. Maar is het ‘Ref=nofollow’ of ‘Rel=Nofollow’ in je voorbeeld staat nl ‘Rel’ en onderaan schrijf je ‘ref’.
Als ik jou was, zou ik gewoon de plugin downloaden, dat is wat makkelijker! Het is rel=nofollow! foutje.
Echt heel handig! Ik heb gelijk weer wat facebook groepen erbij waar ik mijzelf een beetje kan promoten haha!
Wel een vraagje, dus je post ook je nieuwste artikeltjes op je Google+ profiel?
En heb je een eigen pagina voor je blog op linkedin? of heb je bij je persoonlijke pagina erbij staan dat je ook blogt met de link naar je blog erbij?