Do Follow links onder bloggers | Hoe en wat?
51 Comments

Written by Celine Klooster

november 20, 2016

Ik kreeg een paar dagen geleden een mail van een blogger platform. Ik ga de naam niet noemen, maar het ik begon wel over het aspect do-follow linkjes na te denken. Ik kreeg namelijk een mail voor een super leuke opdracht en ik had echt zin om voor dit bedrijf te schrijven. Ik kreeg hier ook voor betaald, maar er was wel een voorwaarde: do-follow linkjes. Een blogger platform die bloggers aanspoort om do-follow linkjes te gebruiken. Dat klopt niet helemaal. Wil je mijn eerlijke mening horen over do-follow links en de daadwerkelijke regels?

Mijn mening

Do-Follow linkjes. Ik heb er eigenlijk wel een aantal keer gebruik van gemaakt, maar eigenlijk zonder dat ik wist dat het tegen de regels was. Ik kwam hier eigenlijk pas een aantal weken geleden achter en toen bracht het me wel op ideeën. Er zijn zoveel leuke opdrachten, waar je eigenlijk geen nee tegen wilt zeggen, maar toch moet je wel. De voorwaarde is namelijk een do-follow linkje en dat is duidelijk tegen de regels. Ik zou heel eerlijk tegen jullie zijn, want zo hoort het gewoon. Toen ik deze opdracht ontving en las over de voorwaarde do-follow linkjes, toen dacht ik, ‘ah kan toch nog wel één keer’. Mijn andere hersenhelft bedacht zich dat dit eigenlijk gewoon niet kon en dat eigenlijk elke blogger hier nee tegen moet zeggen. Bedrijven mogen helemaal niet met de voorwaarde do-follow link komen en eigenlijk is dit gewoon strafbaar in de vorm van een penalty. Dit betekent dat je voor een bepaalde tijd lager in de zoekresultaten wordt gezet.

Do-follow

Wat betekent No-follow en Do-follow?

Wanneer je een link maakt voor je blog of voor een bedrijf maakt, dan kan je kiezen tussen een no-follow en een do-follow link. Een normale link, een do-follow link ziet er zo uit:

<a href= “http://www.thebeautyboulevard.nl”>The Beautyboulevard</a>

Een No-Follow link ziet er zo uit:

<a href=”http://www.thebeautyboulevard.nl”rel=nofollow”>The Beautyboulevard</a>

Je ziet dus duidelijk een verschil tussen deze twee linkjes, maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Als een blog niet gebruik maakt van een No-follow link, dan denkt google bijvoorbeeld dat hij deze link moet meenemen in de pagerank. Als een blog wel gebruikt maakt van een no-follow link, dan denkt google heel simpel dat hij de link niet moet meenemen in de pagerank. Een pagerank is een gewoon hoe hoog je in de zoekresultaten staat.

Wanneer moet je no-follow gebruiken?

Je moet een no-follow link gebruiken wanneer je wordt betaald voor een artikel. Denk hierbij aan advertorials, maar ook reviews. Ook als je een advertentie in je sidebar voor een bedrijf doet, moet deze ook no-follow zijn. Je kan ook een no-follow link gebruiken als een link voor jou niet veel waard is. Als je wel gebruikt maakt van een do-follow link, terwijl het een betaald artikel is, dan kan je zelf lager in de zoekresultaten worden gezet en dat is juist niet de bedoeling.

Een plugin voor no-follow links

Met de plugin ultimate nofollow kun je heel simpel een vinkje aan vinken, zodat jouw link no-follow wordt. Makkelijk toch? Speciaal voor de luie mensen onder ons haha. Als je niet deze plugin wilt of kan downloaden, dan moet je heel simpel een ref=nofollow toevoegen aan de link. Dit heb ik in het voorbeeld eerder in het artikel gedaan.

Was jij al op de hoogte van al het no-follow gedoe?

Hey!

I am Celine. Enthusiastic, passionated, and a bit perfectionistic, but I especially love blogging. I love to share my blogging and social media tips and to help other people. Go to my about me page to get to know me.
The best recommendations
Popular blogs
Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen. Vandaag zet ik dan ook de beste manieren op...

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Now that we are all at home and we sometimes have some extra time, it might be nice to earn extra pocket money. I do this regularly and I think it is a nice way to earn money. So today I am listing the best ways to earn money online in 2020. This post contains...

More blogs

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Toen ik mijn nieuwe blog posts schreef, nadat ik mijn plugins had geüpdate, kwam ik al snel ergens achter. Yoast heeft een nieuwe optie, namelijk dat je kan aangeven dat het om een gesponsorde link gaat of niet. Handig...

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen....

51 Reacties

 1. Sjoukje - meergeldminderstress

  Goed uitgelegd! Een ding snap ik alleen niet: waarom is het strafbaar? Het is toch alleen niet handig omdat Google het niet wil?

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Je kan er hoge boetes voor krijgen. Omdat je dan eigenlijk iemand betaald om hoog in de ranken te staan. En dan denken andere mensen dat jouw site om zo te zeggen goed is, maar eigenlijk heb je hier gewoon voor betaald.

   Antwoord
   • Mariska

    Hoge boetes valt volgens mij wel mee, alleen dat Google je minder hoog in de resultaten gaat zetten.

    Antwoord
    • Celine Klooster

     Hmm uit een aantal bronnen las ik over boetes, maar minder hoog in de resultaten is natuurlijk ook niet fijn.

     Antwoord
   • Linda

    Je krijgt er helemaal geen boetes voor, je kan hooguit een penalty krijgen waarbij de betreffende pagina niet meer mee genomen wordt in de Google resultaten.

    Antwoord
    • Karen

     Ja precies. Het mag alleen van google niet omdat google liever wil dat bedrijven voor ads betalen. Ik ben ook anti do follow linkjes en ik gebruik ze ook niet op mijn blog, maar het is wel goed om de juiste informatie te communiceren.

     Antwoord
 2. Sija

  Goed uitgelegd, ik vond het altijd maar moeilijk te begrijpen, maar nu snap ik het. Ik zal er nu zeker rekening mee houden en niks meer aannemen met do-follow links. Thanks Celine! 🙂

  Antwoord
 3. Iris

  Hi Celine!
  Dank voor je artikel. Toch is het mij niet helemaal duidelijk hoe het zit met no follow links bij bloggers. Automatisch zijn links do follow en veel bloggers hebben helemaal geen kennis hiervan. In mijn ervaring zet je alleen een no follow als je denkt dat het gaat om een onbetrouwbare website.. In het geval van een advertorial snap ik het argument van het betalen, maar ik kan me niet voorstellen dat je hier heel hoge boetes voor zou krijgen.. Immers blog jij gewoon over de dingen waar je achter staat en die jou betrouwbaar lijken.. Het is natuurlijk iets anders als het gaat om random merken die alleen maar backlinks zoeken, maar ik vind het toch wel lastig. Mijn pagerank is oke/gemiddeld en ik heb nog nooit gebruik gemaakt van een no follow link, betaalde klussen of niet.. Daarbij komt dat de meeste blog templates zo zijn gemaakt dat een link ongeveer 10 Posts lang actief is en dan van de homepagina/rss feed verdwijnt en de link gezien wordt als ‘deleted’. In dat opzicht kun je dus ook prima een do follow link gebruiken, de hele link verdwijnt toch vanzelf (tenzij je dit anders intstelt) ik ben nog niet helemaal uit over dit alles, vind het ook maar ingewikkeld. Ikzelf zou in ieder geval geen klus afslaan als er een follow link in moet, het is jouw website en je krijgt netjes betaald voor de link. Toch?

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Dat is het hem juist, je krijgt betaald voor de link. Als je betaald krijgt voor een link dan moet hij no-follow zijn. Anders is de link betaald en komen bedrijven hoger in de zoekresultaten.. Zonder dat ze het eigenlijk waard zijn komen ze door enkel een linkje te betalen hoger in de zoekresultaten en dat mag niet.

   Antwoord
 4. Nicole

  Je zegt dat het strafbaar is maar volgens mij klopt dat niet. Waad baseer je dat op? Volgens mij wil alleen Google het niet.

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Het is strafbaar in de richting van boetes, maar vooral dat jijzelf lager in de zoekresultaten wordt gezet. Ik ga dit even aanpassen in het artikel 😉

   Antwoord
 5. Iris

  Goed stuk! Ik wist dit tot een tijdje geleden ook niet. Ik heb meteen ook even de plugin geïnstalleerd, is toch wel heel handig! Fijne zondag 😀

  Antwoord
 6. Aimee

  Bedankt voor de uitleg. Ik had er nog nooit van gehoord en ik snap het ook nog niet helemaal. Ik ga het nog maar een keertje doorlezen. Bedankt voor de info!

  Antwoord
 7. Wendy

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Ik wist eerlijk gezegd ook niet goed het verschil, maar vanaf nu ga ik er op letten!

  Antwoord
 8. Iris

  Interessant, om eerlijk te zijn wist ik hier niet veel van af en snap ik het nog niet 100% haha. Ik ga het eens verder uitzoeken 🙂

  Antwoord
 9. Anouk

  Op welke manier is het dan strafbaar? Er is mij nog nooit gevraagd naar do- of no-follow links maar ik link gewoon eigenlijk zonder na te denken via het edit gedeelte van WordPress. Dat is dus fout, maar alleen als het gaat om samenwerkingen?

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Alleen als het gaat om samenwerkingen inderdaad. Als je gebruikt maakt van een do-follow link voor een betaald artikel, dan kan jij lager in de zoekresultaten komen te staan.

   Antwoord
 10. Nienke

  Ohjee. Lastig. Ik wist er wel iets van af maar het is allemaal heel vaag.

  Antwoord
 11. Veronique

  Goed uitgelegd. Ik heb inderdaad een plug-in ervoor geïnstalleerd, want toen ik het handmatig deed vergat ik het nog al eens. Nu wordt het gewoon voor me uitgelegd.

  Antwoord
 12. Josine - theBiggerBlog

  Wat goed dat je erover schrijft, want ik denk dat veel bloggers niet eens weten dat dit zo hoort!
  Ik ben heel blij met die plugin, dank je! Liefs Josine

  Antwoord
 13. Malou | Blonde Blossom

  Ik kwam hier laatst ook achter, en meteen kreeg ik een aanvraag voor een samenwerking met do-follow linkjes. Echt bizar, elke blogger moet hier nee tegen zeggen! Er zitten ook gewoon consequenties aan voor jou als blogger, namelijk dat je blog heel laag in de zoekresultaten komt of überhaupt niet meer…

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Inderdaad, als blogger kom jij lager in de zoekresultaten! Ik heb dit even aangepast in het artikel.

   Antwoord
 14. Annika

  Wat ik alleen niet begrijp je moet dit doen als je ergens voor betaald krijgt. Maar Google weet niet wanneer je ergens wel voor betaald krijgt en wanneer niet. Ik post ook wel eens iets, maar ik krijg nergens voor betaald dus ik doe eigenlijk gewoon de do-follow linkjes. Maar als ik het zo begrijp dan word ik door Google alsnog gestraft.

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Je kan duidelijk zien aan een artikel als iets betaald is. Van google moet je ten eerste altijd in het artikel vermelden als het om een betaalde samenwerking gaat.

   Antwoord
 15. Dhini

  Dat doe ik net als dit The Beautyboulevard vanaf ik met blog begon 2005. Ik moet dus alle ouder link aanpassen naar no-follow. Nu moeten alle blogger over do-follow en of no-follow kiezen. Ik vind het best vervellend

  Antwoord
 16. Marijke

  Ik gebruik die plugin ook en werkt super goed. Hoef ik niet bij elke link speciaal no-follow in te vullen en gaat die automatisch!

  Antwoord
 17. Lesley

  Ik maak ook gebruik van een plug-in ideaal. Jammer dat we hierdoor samenwerkingen mislopen doordat bedrijven echt follow eisen. Ook echt grote bedrijven waarvan ik dacht huh? Weten ze het nou echt niet of doen ze alsof.

  Antwoord
 18. Aileen

  Net zoals veel bloggers (zo te lezen) ben ik ook aan het stoeien met do of no follow. Ik vraag mij ook af hoe Google kan zien of je betaald krijgt. En werkt het ook zo bij artikelen waarbij je alleen de producten hebt gekregen? Of alleen betaalde artikelen en affiliate links? en is het niet slimmer om gewoon alle links in je blog no follow te maken? Ben je er gelijk vanaf…

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Bij een betaalde link zie je dat meestal aan het artikel en je moet sowieso dat in een artikel zetten van google.

   Antwoord
 19. Linda

  Strafbaar is het niet hoor. Je kunt alleen een penalty krijgen van Google .

  Het enige wat ‘strafbaar’ is als je niet vermeld dat het om een betaalde samenwerking gaat. De reclame code Social Media legt dan een boete op als ze hier dmv een melding achter komen.

  Ik denk dat je deze twee een beetje door elkaar haalde

  Maar zeker goed dat je het onder de aandacht brengt!

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Dat bedoel ik ook met strafbaar haha. Niet dat het om een boete gaat ofzo 🙂

   Antwoord
 20. Armande

  Het is goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik wist het al wel en ben er ook al een opdracht door mis gelopen. Als elke blogger dit weet en gewoon alleen no-follow doet, dan houden die eisen over do-follow ook wel een keer op.
  Die penalties van Google zijn echt niet mis hoor, het kan gevolgen hebben voor je hele website. Daarom hou ik me braaf aan de regels want mijn site is nog vers en daar wil ik geen risico’s mee lopen.

  Antwoord
 21. Batboy

  Wat een interessant artikel. Ik bewaar hem, want ik wist er nog bar weinig van. Bedankt!

  Antwoord
 22. Roxanne

  Goed om dit te lezen, ik was hier niet van op de hoogt. Nou blog ik vooral nog voor het plezier, maar hoop ook ooit professioneel te kunnen bloggen, en dan is dit wel handig om te weten natuurlijk. Hele fijne en duidelijke uitleg, bedankt 🙂

  Antwoord
 23. Sanne

  Ik kende het al dankzij blogaholic. Maar andere bloggers gebruiken het nog steeds niet. Eigenlijk zouden we allemaal nee moeten zeggen tegen de bedrijven die dofollow willen. 🙂

  Antwoord
 24. Induella

  Thanks for sharing! Voortaan zal ik hierop letten. Vraagje?Moet het niet zijn rel=”nofollow”, dus het woord nofollow tussen aanhalingstekens? Jij hebt staan rel=nofollow”. Of maakt dat niet zoveel uit? Leuke blog trouwens. xx

  Antwoord
 25. Nena

  Ik begrijp wanneer je ze moet gebruiken en wanneer niet. Wat ik dan niet begrijp is dat Google kan zien of jouw artikel betaald is of niet? Ik schrijf vaak beauty reviews over producten die ik zelf koop en regelmatig krijg ik ook producten opgestuurd maar ik zou niet weten hoe Google het verschil tussen die 2 artikels kan zien ..

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Eigenlijk moet je onderaan elk artikel schrijven dat je dit hebt gekregen in een samenwerking haha.

   Antwoord
 26. Cynthia

  Voor mij is het nog een beetje abracadabra allemaal. In elk geval wordt mij steeds meer duidelijk dat No-follow linkjes wel ok zijn!

  Antwoord
 27. Aneta

  Fijn artikel! Ik begreep er eerst helemaal niets van, maat het wordt me wel steeds duidelijker. Ik ga snel de plugin installeren is wel zo makkelijk

  Antwoord
 28. Chantal

  Bedankt voor je uitleg. Ik had werkelijk waar geen idee! Ik heb gelijk de plug-in gedownload!

  Antwoord
 29. Wendy Maes

  Eindelijk een duidelijke uitleg! Thanks. Maar is het ‘Ref=nofollow’ of ‘Rel=Nofollow’ in je voorbeeld staat nl ‘Rel’ en onderaan schrijf je ‘ref’.

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Als ik jou was, zou ik gewoon de plugin downloaden, dat is wat makkelijker! Het is rel=nofollow! foutje.

   Antwoord
 30. Joy

  Echt heel handig! Ik heb gelijk weer wat facebook groepen erbij waar ik mijzelf een beetje kan promoten haha!
  Wel een vraagje, dus je post ook je nieuwste artikeltjes op je Google+ profiel?
  En heb je een eigen pagina voor je blog op linkedin? of heb je bij je persoonlijke pagina erbij staan dat je ook blogt met de link naar je blog erbij?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *