SIGN UP FOR THE NEWSLETTER TO BECOME A BLOG BOSS YOURSELF! Yes Please!

Gratis SEO Tools om jouw blog traffic te groeien

SEO is een erg belangrijk onderdeel van je blog en daarom is het ook belangrijk om de juiste SEO tools te gebruiken. Momenteel zijn er duizenden SEO tools op het internet en niet allemaal zijn ze even goed natuurlijk. Dat is waarom ik een lijst heb gemaakt met de beste gratis SEO tools op het internet.

Gratis SEO Tools > Yoast SEO Plugin

gratis seo tools

Yoast SEO is de plugin die elke blogger wel kent, maar deze plugin kan natuurlijk niet missen in dit lijstje. Met deze plugin kan je de volledige SEO regelen van je blog. Zo kan je verschillende focustermen toevoegen en vervolgens geeft deze plugins suggesties hoe je jouw blog post kan verbeteren.

Long Tail Pro

long tail pro

Long Tail Pro laat trefwoorden zien waarop je website kan ranken. Het is een betaalde tool, maar je kan de zeven dagen gratis trial gebruiken om deze trefwoorden te zoeken. Langere trefwoorden ranken hoger in Google en daarom is het ook belangrijk om gebruik te maken van langere trefwoorden.

Google Search Console

google search console

Google Search Console is een hartstikke handige tool, maar nog veel te weinig mensen gebruiken deze tool. Deze SEO tool geeft informatie over je verschillende pagina’s, links, trefwoorden en het informeert je ook wanneer er een error op je website verschijnt.

Google Search Console gebruik ik vooral om te kijken op welke trefwoorden ik op Google rankt. In Search Console, ga hiervoor naar prestaties > zoekopdrachten.

Vervolgens zie je hier een lijst met verschillende zoektermen.

Google Analytics

Gratis SEO Tools

Gebruik alsjeblieft niets anders dan Google Analytics. Met GA kan je heel makkelijk je bezoekers, paginaweergaven, zoektermen, links en meer bekijken. Het belangrijkste aan GA is dat je kan kijken waar je bezoekers vandaan komen, zodat je deze meer kan in zetten. Zo krijg ik hartstikke veel bezoekers van Pinterest en ben ik elke dag bezig om deze vorm van bezoekers te vergroten.

Ook kan je weten hoe lang mensen op je blog blijven en of ze nog naar een andere pagina gaan. Dit kan je dan bijvoorbeeld ook weer verbeteren door meer links toe te voegen in je blog posts.

Ook vinden bedrijven deze tool erg belangrijk, omdat ze dan een goed overzicht kunnen krijgen van de hoeveelheid bezoekers die je blog heeft.

Pin voor later

Gratis SEO Tools > MozBar

MozBar is een tool waarmee je heel makkelijk de PA en DA (zie deze blog post) van je blog kan bekijken. Dit is de meest betrouwbare tool hiervoor en daarom is het zeker een aanrader om deze te gebruiken.

Gratis SEO Tools

Ook kan je met deze tool de rest van je pagina analyseren, zoals de titel, de H1, H2, H3 koppen, alt tags, de meta descriptie en meer.

Keyword explorer Keyword explorer

Ook is het een fijne tool om te kijken naar de top pagina’s en links van je concurrentie, hiervoor ga je naar settings > links explorer.

Ahrefs Backlink Checker

backlink checker

Dit is de tool die je kan gebruiken om je backlinks te analyseren. In deze tool kan je de link van je competitie plaatsen om zo vervolgens te zien waar zij backlinks vandaan halen. Zeker een aanrader om meer backlinks te krijgen.

Google Trends

Gratis SEO Tools

Google Trends is een van de beste SEO tools op het internet, maar nog niet heel veel mensen gebruiken deze tool. Deze tool laat data en verschillende trends zien van verschillende trefwoorden. Zo kan je zien waar en wanneer de trend omhoog gaat en wanneer niet. Met deze tool kan je bijvoorbeeld op de trends inspelen door juist artikelen te schrijven over die trends wanneer ze aan het stijgen zijn.

Gratis SEO Tools > SEO Quake

Gratis SEO Tools

SEO Quake is een Chrome extensie die een aantal verschillende dingen laat zien, zoals de domein score, ‘trust score’, Alexa rank, bezoekersaantallen en de backlinks. Deze tool werkt eigenlijk een beetje hetzelfde als MozBar, maar deze tool geeft toch net wat meer informatie, zoals het aantal bezoekers of wanneer de website is ontstaan. Een handige tool om te combineren met MozBar!

Keyword Everywhere

Gratis SEO Tools

Dit is ook een Chrome extensie waarmee je makkelijk meer informatie krijgt over trefwoorden. Zo krijg je het aantal keer waarop op het trefwoord is gezocht, de competitie en meer. Zie de screenshot hierboven voor alle opties.

Welke gratis SEO tools ga jij zeker gebruiken?

Pin It on Pinterest

Share This