Google Analytics | Hoe werkt dit en hoe gebruik je het?
9 Comments

Written by Celine Klooster

juli 31, 2017

Ik merk dat er nog veel onduidelijkheid is over Google Analytics. Sommige gebruiken helemaal geen Google Analytics en sommige begrijpen niet hoe je dit programma optimaal kan gebruiken. Vandaag leg ik je uit hoe dit programma werkt en wat je er eigenlijk allemaal mee kan.

Google Analytics Begrippen

Er zijn een aantal begrippen die je moet weten voordat we echt aan de slag kunnen. Er is bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over wat nou de unieke bezoekers zijn. Veel bedrijven vragen hiernaar en dan wil je natuurlijk wel de juiste cijfers geven. De unieke bezoekers zijn de gebruikers. Daarnaast heb je bij jouw doelgroep nog de sessies en de nieuwe gebruikers. De sessies zijn de verschillende acties die op jouw site worden uitgevoerd. De nieuwe gebruikers zijn de hoeveelheid nieuwe gebruikers die op jouw website komen in vergelijking met vorige maand.

Wat kan je hier precies mee?

Nu is natuurlijk de vraag wat je allemaal met Google Analytics kan. We verdelen Google Analytics even in een aantal groepen. Taal en locatie, gebruikers per bron, leeftijd en geslacht en bestemmingspagina’s.

Taal en locatie

Met taal en locatie kan je natuurlijk zien waar iedereen vandaan komt en welke taal deze mensen spreken. Ik zie veel Nederlandse bloggers die vervolgens pins in het Engels gaan maken om bezoekers te krijgen. Handig natuurlijk, want zo krijg je een stuk meer bezoekers. Een groot deel van de wereldbevolking spreekt namelijk Engels. Zo krijg je alleen niet echte bezoekers, alleen maar mensen die meteen jouw website weer verlaten, omdat het toch in het Nederlands te lezen is. Bij taal en locatie kan je zien welke mensen jouw website bezoeken en misschien kan je zelfs wel overwegen om in het Engels te gaan bloggen.

Gebruikers per bron

Dan gaan we het nu hebben over gebruikers per bron. Ik vind dit een van de belangrijkste functies van Google Analytics. Met deze functie kan je namelijk zien van welke social media sites jouw bezoekers vandaan komen. Ik neem even als voorbeeld mijn eigen analytics. Bij gebruikers per bron staat dat ik veel bezoekers krijg van Pinterest, maar erg weinig van Facebook. Ik kan nu twee dingen doen. Als ik weinig tijd zou hebben dan zou ik meer tijd in Pinterest investeren en minder in Facebook. Nu ik wat meer tijd heb, ga ik me meer op Pinterest focussen, maar ook op Facebook, om toch te kijken of ik meer uit Facebook kan halen. Als school weer begint ga ik opnieuw naar mijn gebruikers per bron kijken en vervolgens mijn strategie aanpassen. Als opeens Facebook heel goed gaat, ga ik hier meer tijd in besteden en zo mijn strategie aanpassen. Het is dus belangrijk dat je regelmatig naar deze functie kijkt. Ik kijk hier bijvoorbeeld elke maand naar.

Google Analytics

Leeftijd en geslacht

Als ik naar leeftijd en geslacht ga kan ik precies zien welke doelgroep regelmatig mijn blog bezoekt. Ik zie bij mijn analytics dat veel vrouwen mijn blog bezoeken, wat natuurlijk redelijk logisch is voor een beauty blog. Stel je voor, je hebt een site over gadgets en je ziet tot je verbazing dat veel mannen jouw website bezoeken. Als je wilt, kan je dan een aantal artikelen speciaal voor mannen maken, want mannen hebben juist interesse in jouw website. Bij leeftijd geldt een beetje hetzelfde. Als je ziet dat veel jonge mensen jouw blog bezoeken, dan kan je je artikelen aanpassen aan die jonge bezoekers. Het is alleen wel belangrijk dat je gewoon dicht bij jezelf blijft staan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je artikelen gaat schrijven voor de bezoekers.

Meer lezen over Google?

Bestemmingspagina’s

Als laatste hebben we de bestemmingspagina’s. Welke artikelen doen het goed en welke juist helemaal niet? Dat kan je dus hier zien. Zoals ik al zei is het belangrijk dat je schrijft over wat jij leuk vindt, maar als je je blog wat serieuzer wilt aanpakken, kan het misschien handig zijn om meer van die artikelen te schrijven die juist vaak worden gelezen. Misschien doen jouw fashion posts het juist heel goed of misschien jouw beauty posts. Dan kan je juist meer van die artikelen schrijven.

Hoe gebruik jij Google Analytics?

Hey!

I am Celine. Enthusiastic, passionated, and a bit perfectionistic, but I especially love blogging. I love to share my blogging and social media tips and to help other people. Go to my about me page to get to know me.
The best recommendations
Popular blogs
Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen. Vandaag zet ik dan ook de beste manieren op...

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Now that we are all at home and we sometimes have some extra time, it might be nice to earn extra pocket money. I do this regularly and I think it is a nice way to earn money. So today I am listing the best ways to earn money online in 2020. This post contains...

More blogs

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Toen ik mijn nieuwe blog posts schreef, nadat ik mijn plugins had geüpdate, kwam ik al snel ergens achter. Yoast heeft een nieuwe optie, namelijk dat je kan aangeven dat het om een gesponsorde link gaat of niet. Handig...

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen....

9 Reacties

 1. rachel

  hele handig uitleg!! het duurde bij mij ook even voordat ik alles door had

  Antwoord
 2. Nicole

  Een handig artikel! Ik ben nog bezig te ontdekken wat ik allemaal uit google analytics kan halen. Erg interessant allemaal 😉

  Antwoord
 3. Cynthia

  Bij mij is 56% van de bezoekers man. Terwijl ik een echt vrouwen blog heb.

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Oeh dat is bijzonder! Dan plaats je toch echt artikelen die mannen interessant vinden 😉

   Antwoord
 4. Evelyne

  Ik heb ’t ooit geïnstalleerd, maar het wil precies niet werken. Ik zal wel weer iets verkeerd gedaan hebben, mij kennende..

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Ik zie dat je op WordPress.com blogt. Daar kan je helaas niet Google Analytics op installeren..

   Antwoord
 5. Carolien

  Vind het zeker heel handig om te gebruiken, je kunt er veel informatie uit halen. Handig als je je blog naar een hoger level wilt tillen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *