Het WordPress Dashboard: zo zit deze in elkaar
0 Comments

Written by Celine Klooster

augustus 25, 2019

Regelmatig krijg ik de vraag hoe bepaalde onderdelen van het WordPress dashboard nou precies werken. Dit is natuurlijk belangrijk om te weten, want zonder deze kennis kan je veel tutorials helemaal niet volgen. Dit is dan ook de reden waarom ik een uitgebreide blog post voor jou heb geschreven die het WordPress dashboard stap voor stap uitlegd. Heb jij meer informatie nodig over dit dashboard? Lees dan deze blog.

Homepagina en land pagina

Je homepagina is de belangrijkste pagina van je website. Voor deze homepagina heb je twee opties. Of je maakt het een statische pagina, zoals The Blog Boss. Dit is een homepagina met verschillende secties, zoals een over mij pagina, een link naar mijn shop en nog een aantal andere websites. Daarnaast kan je ook een fluid page maken, waarop je recente blog posts staan. Als je echter meer wil dan alleen een blog, dan is een statische pagina belangrijk.

Het WordPress Dashboard

Om je homepagina te veranderen ga je naar instellingen > lezen. Hier kan je kiezen uit “laatste berichten”, dat is dan je blog pagina of een “statische pagina”, voor een reguliere homepagina.

Als je voor de blog pagina kiest, dan kan je kiezen of het artikel de volledige tekst moet laten zien of een samenvatting. Ik zou kiezen voor de samenvatting als je een blog pagina hebt. Dan kunnen mensen namelijk een goed overzicht zien van je blog posts en kiezen welke blog post ze willen lezen.

Zorg er daarnaast ook voor dat het vinkje achter “zoekmachine zichtbaarheid”, niet aangevinkt is.

Tip: Vraag je je af hoe ik mijn homepagina en landingspagina heb gemaakt? Bekijk dan zeker even mijn posts over Divi.

Het WordPress Dashboard > titel, tagline en favicon

Het WordPress Dashboard

Ga naar je WordPress Dashboard en bekijk het linker menu. Hier zie je vervolgens weergave en vervolgens customizer. Ga vervolgens naar algemene instellingen of direct naar site identiteit.

Onder site identiteit kan je vervolgens je titel, tagline en favicon aanpassen. De titel is gewoon de naam van je blog, de tagline een kleine beschrijving van je blog en de favicon is een klein icoontje naast je naam.

Logo

Het is natuurlijk ook belangrijk dat je een logo toevoegt. Dit logo representeert je merk en het moet echt een logo zijn die er uitspringt en matcht met de rest van je website. Zo is het belangrijk om de verschillende kleuren te verbinden die je op je website gebruikt.

Om een logo te maken, kan je Canva gebruiken. Dit is een (gratis!) website met allerlei verschillende designs waardoor je makkelijk en snel een logo kan maken. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je logo niet heel origineel is en je dit logo dus ook op andere websites kan tegenkomen.

Als je wel origineel wil zijn, dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Adobe Illustrator om een eigen logo te maken, maar daar is natuurlijk wel wat inspiratie voor vereist.

Pagina’s

pagina wordpress

Er zijn een aantal belangrijke pagina’s die je moet toevoegen om van jouw blog of website een succes te maken. Voor een website waar je ook dingen om verkoopt, zijn er een aantal verschillende pagina’s aan te raden. Zo is het natuurlijk belangrijk om een homepagina te hebben, maar ook een over mij pagina en een contact pagina zijn belangrijk. Ook moet je natuurlijk een pagina hebben met de shop, testimonials, eventueel een portfolio en een blog.

Bloggers hebben iets minder pagina’s nodig. Zo is een over mij, contact en homepagina natuurlijk belangrijk en raad ik het zelf ook aan om een aanraders-pagina te hebben. Op deze pagina kan je alles zetten wat je aanraad. Zo heb ik een pagina gemaakt met alle tools die ik gebruik voor bloggen en welke overige software ik gebruik om van mijn blog een succes te maken. Het is dan ook een grote aanrader om op deze pagina gebruik te maken van affiliate links.

pagina wordpress

Wat je op mijn pagina ziet is “bewerk met Divi”. Dit is een editor die ik gebruik om mijn blog op een ander niveau te brengen. Divi geeft zo veel meer opties als het gaat om web design en met Divi heb ik dan ook mijn hele website in elkaar gezet. Zeker een aanrader om eens te kijken naar dit geweldige programma.

Om een nieuwe pagina toe te voegen klik je op “nieuwe pagina” en als je snel iets wil bewerken, dan klik je op “snel bewerken”.

Het WordPress Dashboard > (Blog) posts

Het WordPress Dashboard

Dit is de sectie waar je al je blog posts schrijft en als een blogger is dit waarschijnlijk de sectie waar je het meest komt. Het komt eigenlijk een beetje hetzelfde neer als de pagina’s sectie.

Om een nieuwe blog post aan te maken klik je op “nieuw bericht”. Als je een huidige blog post wil bewerken dan klik je op “bewerken”, als je echter een kleine aanpassing wil maken, zoals het aanpassen van de categorie, dan klik je op “snel bewerken”.

Ook is het natuurlijk mogelijk om een post te verwijderen en dan klik je op “prullenbak”.

Widgets

Widgets zijn een belangrijk onderdeel van je blog. Zo kan je heel veel verschillende widgets toevoegen aan je blog, bijvoorbeeld een social media feed, een lijst van je recente blogs, advertentie ruimte of een over mij widget. 

widgets

Maar goed, hoe voeg je deze widgets dan toe? Eerst ga je naar weergave > widgets. 

Vervolgens zie je links op je scherm de verschillende widgets die je kan toevoegen. Dit kan verschillen met de screenshot hierboven, doordat sommige thema’s (bijvoorbeeld mijn Divi thema), andere widgets toevoegen. Rechts heb je vervolgens de verschillende widget secties waaraan je widgets kan toevoegen. 

Om widgets toe te voegen aan je sidebar, sleep je heel makkelijk de widgets van links naar de bijbehorende sectie. Voor de sidebar heet de widget sectie voor mij “sidebar”, maar dit kan bijvoorbeeld ook rechter widget of een andere naam hebben. 

De volgorde waarin je de widgets zet, is vervolgens ook de volgorde op je website. 

Het WordPress Dashboard > Menu

Een menu is hartstikke belangrijk. In je menu plaats je de belangrijkste pagina’s van je website, oftewel je homepagina, contact, over mij en eventueel je shop, blog en aanraders-pagina.

menu

Ga eerst naar weergave > menu’s.

Bovenaan kies je vervolgens welk menu je wil bewerken. Als je nog geen menu hebt, dan klik je op “nieuw menu”. Als je vervolgens hebt gekozen welk menu je wil bewerken, bekijk je de verschillende pagina’s die je kan toevoegen aan de linkerkant. Hier kan je kiezen uit meest recent, alles tonen of zoeken. Meestal druk ik op alles tonen, omdat ik toch niet al te veel pagina’s heb. Heb je echter wel veel pagina’s, dan kan je het beste kiezen voor zoeken.

Om de pagina’s toe te voegen, kan je twee dingen doen. Ten eerste kan je heel makkelijk de pagina’s slepen naar de bijhorende plek of je kan klikken op “toevoegen aan menu”, waardoor de pagina toegevoegd wordt aan het menu.

Een ander handig ding om te houden is dat je heel makkelijk de namen van je menu items kan veranderen. Zo heb je vast wel eens erg lange namen, die je het liefst wil veranderen. Nou, dat kan! Om dit te doen voeg je eerst de pagina naar keuze toe aan je menu. Vervolgens druk je op het pijltje helemaal rechts van het menu item, waardoor een aantal opties uitklappen. Onder “navigatie label” verander je vervolgens de naam van het menu item.

Heb jij het WordPress Dashboard al door?

Hey!

I am Celine. Enthusiastic, passionated, and a bit perfectionistic, but I especially love blogging. I love to share my blogging and social media tips and to help other people. Go to my about me page to get to know me.
The best recommendations
Popular blogs
Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen. Vandaag zet ik dan ook de beste manieren op...

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Now that we are all at home and we sometimes have some extra time, it might be nice to earn extra pocket money. I do this regularly and I think it is a nice way to earn money. So today I am listing the best ways to earn money online in 2020. This post contains...

More blogs

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Toen ik mijn nieuwe blog posts schreef, nadat ik mijn plugins had geüpdate, kwam ik al snel ergens achter. Yoast heeft een nieuwe optie, namelijk dat je kan aangeven dat het om een gesponsorde link gaat of niet. Handig...

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen....

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *