Elke blogger moet zich aan regels houden. Je mag namelijk niet zomaar alles delen op je blog. Er zijn heel veel regels waar een blogger zich aan moet houden. Ik maak het makkelijk voor je. In dit artikel heb ik alle regels voor bloggers op een rijtje gezet.
Regels voor bloggers
Wist je dat je niet zomaar foto’s van andere mensen mag gebruiken op je blog? Als je de foto zelf hebt gemaakt, dan mag je dit natuurlijk helemaal vrij gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je foto’s van andere niet mag na-apen. Dit geldt natuurlijk ook gewoon als de schending van rechten. Als je beeld van andere mensen gebruikt, houd er dan rekening mee dat je eerst voor toestemming moet vragen, voordat je dit beeld mag gebruiken. In de meeste gevallen mag je de foto gewoon gratis gebruiken, als je er maar naamsvermelding onder plaatst. Als je een artikel plaatst of de foto zelf, bijvoorbeeld wat er op de foto te zien is dan mag je deze foto helemaal zonder toestemming gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je gewoon een bron- en naamsvermelding moet gebruiken.
Rechten van anderen
Je mag natuurlijk niet de rechten van anderen schenden. Is jouw blog post meer grappig bedoeld, dan mag dit natuurlijk wel. Als de blog post echter beledigend is bedoeld, dan mag dit niet. Houd trouwens ook rekening met de gevoelens van de persoon waar je het over hebt. Rechten of niet, iedereen hoort respect voor elkaar te hebben.
Linken naar andere sites
Wist je dat je niet zomaar mag linken naar een andere website? Je mag bijvoorbeeld wel linken naar jouw leuke blog vriendinnetje of gewoon om jouw favoriete blogs te laten zien. Naar illegale content linken mag echter niet. Ook als het werk van iemand nog niet openbaar staat, dan mag je hier ook niet zomaar naar linken. Alles wat wel openbaar staat daar mag je naartoe linken. Houd er ook rekening mee dat je niet zomaar foto’s, videos of andere content mag embedden in jouw post.
Reclame, zoals advertorials en reviews
Ik ga het natuurlijk niet weer over do-follow links hebben, want die discussie hebben we al genoeg gehad. Sommige gebruiken wel do-follow links, sommige niet en ik hoef me niet weer in die discussie te mengen. Bij het schrijven van een advertorial of een review in samenwerking met een bedrijf is het belangrijk dat je ergens in de tekst of onderaan het artikel verwerkt dat je dit artikel hebt geschreven in samenwerking met dat bedrijf. Ook hoor je dit te vermelden op social media, als je bijvoorbeeld het product uitsluitend promoot op Instagram. Ik maak gebruik van een simpele foto om aan te geven dat het gaat om een samenwerking.
Het citeren van tekst
Iedereen komt wel eens een handig, interessant of mooi stukje tekst tegen op internet. Helaas mag je deze tekst niet zomaar citeren. Vergeet niet te verwijzen naar de oorspronkelijke schrijver van de tekst. Zorg er ook voor dat je artikel groter is dan het stukje tekst wat je hebt geciteerd.
Van welke regels voor bloggers wist jij nog niets af?
Wat goed dat je de belangrijkste regels deelt. Dat voorkomt een hoop gedoe!
Voor embedden gelden overigens dezelfde regels als voor linken. In principe mag dit altijd, tenzij de content die je embed of waar je naar linkt, illegaal op internet is geplaatst.
Citeren mag ook, van beeld of tekst, zolang je maar aan alle vijf criteria voldoet. Helaas denken veel mensen al snel dat er sprake van een beeldcitaat is, terwijl dat dan toch niet zo is. Dat kan een duur grapje worden.
Huh? Als je blogpost grappig is bedoeld, mag je wel andermans rechten schenden? Lijkt mij toch van niet. Het zijn niet voor niets ‘rechten’.
Grappig bedoelt in de zin van “Dit gebeurde er met mij met en XXX”. Als het dus niet beledigend bedoeld is.
Uhm, die afbeelding bij een samenwerking? Dat vindt Google dan weer niet zo leuk…
Handig artikel!