Wil je gratis printables ontvangen?

Word dan gratis lid!

Binnenkort ga ik weer een aantal winacties organiseren. Een winactie klinkt altijd super leuk en interessant voor jouw volgers, maar wist je dat je bij een winactie ook op een aantal regels moet letten? Je mag namelijk niet zomaar een winactie organiseren. Wat zijn dus de regels voor een winactie?

Regels

Ik wist voor een lange tijd ook niet dat je bij een winactie ook op een aantal regels moet letten. Ik organiseerde gewoon een winactie en wist eigenlijk niet dat hier (blijkbaar) een aantal regels achter zitten.

Vergunning

Wist je dat je voor een winactie een vergunning nodig hebt? Oké, grapje (stress momentje!). Voor kleine winacties, ook wel promotioneel kansspel genoemd, heb je geen vergunning nodig. Bij deze winactie moet het gaan om een promotie van iets. Denk hierbij aan de promotie van een bedrijf of juist jouw eigen blog. Bij dit kansspel gaat het erom dat je door een kans of een loterij wordt gekozen. Je mag dus niet door de mooiste foto of door het mooiste liedje iets winnen, maar door een trekking.

Klein of groot?

Als je slechts een kleine winactie organiseert, dan zijn er minder regels van toepassing. Wat is nou eigenlijk groot of klein? Voor iedereen is dit natuurlijk anders. In de gedragscode staat dat je een groot kansspel hebt wanneer je een prijs uitreikt van maximaal 100.000 euro (Ohhh, Celine, dat is meer dan genoeg!). Een klein kansspel is met een prijs van maximaal 4500 euro. Dan is er geen beperking in het aantal prijzen of trekkingen. Je bent wel verplicht om kansspelbelasting te betalen wanneer de waarde van het te winnen product boven de 454 euro komt. Dit is dan 29% over de prijs.

Wat moet je regelen?

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om in een artikel te noemen. Het is natuurlijk als eerste belangrijk om aan te geven wat jouw lezers kunnen winnen. Ook is het belangrijk om aan te geven hoeveel mensen er kunnen winnen en welke regels je hanteert. Ook moet je zeker niet vergeten tot wanneer de winactie loopt (dit vergeet ik wel eens!).

De regels voor een winactie

Nog meer regels ..

De uitslag van de winactie moet je binnen drie maanden na het einde van de winactie bekend maken. Ook moet je natuurlijk de prijzen uitreiken. Dit geld natuurlijk voor het bedrijf en voor de blogger zelf. Ik lees nog steeds over genoeg bloggers die rustig de prijs voor hunzelf houden en dat mag natuurlijk niet!

Tips

Ik had vorig jaar een winactie week georganiseerd en daar heb ik toch wel het een en ander van geleerd. Ik vond het eerst een goed idee om alles handmatig te doen, maar toen ik uiteindelijk de winnaar ging kiezen, kwam ik erachter dat dit echt super veel werk is. Daarom is het erg handig om Rafflecopter te gebruiken. Hiermee kan je een super simpel winactie formulier opzetten en kiezen ze ook nog automatisch de winnaar uit.

Was jij al op de hoogte van deze regels en hoe organiseer jij een winactie?

11 gedachten over “De regels voor een winactie + tips

  1. Wat een handige tips Celine!
    Ik geef ook altijd aan wanneer de winnaar bekend wordt, maar zet er nooit duidelijk bij hoeveel mensen er kunnen winnen. Ik ga er altijd vanuit dat iedereen snap dat dat één iemand is, haha.

  2. Goede tips! Ik kan me ook vaag herinneren dat je mensen niet mag ‘verplichten’ om ze te liken op Facebook.. Maar ik heb geen idee of dat (nog) klopt.. Ik doe het soms wel, hahah!

  3. Je mag toch wel een kleine wedstrijd houden bv wie de mooiste tekening houd met daar een klein prijsje je oo eigen kosten hebt fedaan of mag dat ook niet ?

Een reactie plaatsen

Over mij

Hi! Ik ben Celine. Ik blog al ruim vier jaar en heb daarom veel geleerd van bloggen. Dit is dan ook de reden waarom ik jou veel meer wil leren over bloggen.

Word snel lid voor gratis printables!