Regels voor een winactie + tips & tricks
11 Comments

Written by Celine Klooster

mei 14, 2017

Binnenkort ga ik weer een aantal winacties organiseren. Een winactie klinkt altijd super leuk en interessant voor jouw volgers, maar wist je dat je bij een winactie ook op een aantal regels moet letten? Je mag namelijk niet zomaar een winactie organiseren. Wat zijn dus de regels voor een winactie?

Regels voor een winactie

Ik wist voor een lange tijd ook niet dat je bij een winactie ook op een aantal regels moet letten. Ik organiseerde gewoon een winactie en wist eigenlijk niet dat hier (blijkbaar) een aantal regels achter zitten.

Vergunning

Wist je dat je voor een winactie een vergunning nodig hebt? Oké, grapje (stress momentje!). Voor kleine winacties, ook wel promotioneel kansspel genoemd, heb je geen vergunning nodig. Bij deze winactie moet het gaan om een promotie van iets. Denk hierbij aan de promotie van een bedrijf of juist jouw eigen blog. Bij dit kansspel gaat het erom dat je door een kans of een loterij wordt gekozen. Je mag dus niet door de mooiste foto of door het mooiste liedje iets winnen, maar door een trekking.

Klein of groot?

Als je slechts een kleine winactie organiseert, dan zijn er minder regels van toepassing. Wat is nou eigenlijk groot of klein? Voor iedereen is dit natuurlijk anders. In de gedragscode staat dat je een groot kansspel hebt wanneer je een prijs uitreikt van maximaal 100.000 euro (Ohhh, Celine, dat is meer dan genoeg!). Een klein kansspel is met een prijs van maximaal 4500 euro. Dan is er geen beperking in het aantal prijzen of trekkingen. Je bent wel verplicht om kansspelbelasting te betalen wanneer de waarde van het te winnen product boven de 454 euro komt. Dit is dan 29% over de prijs.

Lees tip: Regels voor bloggers

Wat moet je regelen?

Er zijn een aantal dingen die handig zijn om in een artikel te noemen. Het is natuurlijk als eerste belangrijk om aan te geven wat jouw lezers kunnen winnen. Ook is het belangrijk om aan te geven hoeveel mensen er kunnen winnen en welke regels je hanteert. Ook moet je zeker niet vergeten tot wanneer de winactie loopt (dit vergeet ik wel eens!).

De regels voor een winactie

Nog meer regels ..

De uitslag van de winactie moet je binnen drie maanden na het einde van de winactie bekend maken. Ook moet je natuurlijk de prijzen uitreiken. Dit geld natuurlijk voor het bedrijf en voor de blogger zelf. Ik lees nog steeds over genoeg bloggers die rustig de prijs voor hunzelf houden en dat mag natuurlijk niet!

Tips

Ik had vorig jaar een winactie week georganiseerd en daar heb ik toch wel het een en ander van geleerd. Ik vond het eerst een goed idee om alles handmatig te doen, maar toen ik uiteindelijk de winnaar ging kiezen, kwam ik erachter dat dit echt super veel werk is. Daarom is het erg handig om Rafflecopter te gebruiken. Hiermee kan je een super simpel winactie formulier opzetten en kiezen ze ook nog automatisch de winnaar uit.

Was jij al op de hoogte van deze regels en hoe organiseer jij een winactie?

Hey!

I am Celine. Enthusiastic, passionated, and a bit perfectionistic, but I especially love blogging. I love to share my blogging and social media tips and to help other people. Go to my about me page to get to know me.
The best recommendations
Popular blogs
Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen. Vandaag zet ik dan ook de beste manieren op...

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Earn money online in 2020: This is how you do that!

Now that we are all at home and we sometimes have some extra time, it might be nice to earn extra pocket money. I do this regularly and I think it is a nice way to earn money. So today I am listing the best ways to earn money online in 2020. This post contains...

More blogs

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Sponsored Link Yoast SEO: Wat is het?

Toen ik mijn nieuwe blog posts schreef, nadat ik mijn plugins had geüpdate, kwam ik al snel ergens achter. Yoast heeft een nieuwe optie, namelijk dat je kan aangeven dat het om een gesponsorde link gaat of niet. Handig...

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Online geld verdienen in 2020: Zo doe je dat!

Nu we allemaal een beetje thuis zitten en we soms wat extra tijd over hebben, is het misschien wel leuk om een extra zakcentje te verdienen. Ik doe dit regelmatig en ik vind het dan ook een fijne manier om geld te verdienen....

11 Reacties

 1. Carrieremamma

  Vraagje: je stelt toch wat voorwaarden zoals like de pagina en blog en deel de actie. Controleert dat programma dat dan ook?

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Je kan zeg maar kansen stellen en dan krijg je punten als je bijvoorbeeld een FB pagina liked. Je kan je niet inschrijven zonder dat je dus bijvoorbeeld een Fb pagina liket.

   Antwoord
 2. Girls-things

  Wat een handige tips Celine!
  Ik geef ook altijd aan wanneer de winnaar bekend wordt, maar zet er nooit duidelijk bij hoeveel mensen er kunnen winnen. Ik ga er altijd vanuit dat iedereen snap dat dat één iemand is, haha.

  Antwoord
 3. Maud

  Goede tips! Ik kan me ook vaag herinneren dat je mensen niet mag ‘verplichten’ om ze te liken op Facebook.. Maar ik heb geen idee of dat (nog) klopt.. Ik doe het soms wel, hahah!

  Antwoord
  • Celine Klooster

   Daar heb ik nog nooit van gehoord, ik ben best benieuwd of dat klopt.

   Antwoord
 4. Marijke

  Dankjewel weer voor dit artikel. Het is handig en ik leer er van!

  Groetjes Marijke

  Antwoord
 5. An

  Je mag toch wel een kleine wedstrijd houden bv wie de mooiste tekening houd met daar een klein prijsje je oo eigen kosten hebt fedaan of mag dat ook niet ?

  Antwoord
  • Celine Klooster

   In de regels staat van niet, omdat dat geen kans is.. Het lijkt me alleen wel heel typisch.

   Antwoord
 6. Thalisha

  Zeer informatief artikel! Moet je voor Rafflecopter betalen?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *