Iedereen heeft een SSL certificaat nodig, zo simpel is het. Je komt hierdoor hoger in de page rankings, je website is een stuk veiliger en is het gewoon een grote aanrader. Als je eenmaal dit certificaat hebt aangevraagd, moet je het natuurlijk ook nog installeren. Benieuwd hoe je jouw SSL certificaat gemakkelijk kan installeren? Lees dan zeker deze gids!
Het gemakkelijk installeren van een SSL certificaat
Wat is HTTPS?
HTTPS of Secure HTTP is een methode om een veilige connectie te creëren tussen de gebruikers browser en jouw server. Dit maakt het bijvoorbeeld lastiger voor hackers om jouw server te hacken.
We delen elke dag persoonlijke informatie met verschillende websites door bijvoorbeeld iets kopen of door gewoon ergens in te loggen. Om deze data te beschermen, moet een veilige connectie worden gemaakt.
Deze veilige connectie wordt gemaakt met SSL en HTTPS. Elke website krijgt een uniek SSL certificaat en hierdoor zijn de gebruikers van jouw website beschermd.
Maar goed, nu vraag je je waarschijnlijk af waarom je een SSL certificaat zou moeten hebben.
Waarom heb je een SSL certificaat nodig?
In 2017 heeft Google vertelt dat ze het plan hebben om alle websites met een SSL certificaat een hogere ranking te geven. Dit deden ze om jou aan te sporen om over te stappen van HTTP naar HTTPS. Dit is dan één reden waarom je over moet stappen van HTTP naar HTTPS. De voornaamste reden is natuurlijk de veilige verbinding.
Hoe kom je aan een SSL certificaat?
Je krijg een SSL certficaat van je hosting. Deze kunnen gratis of betaald zijn. Bij mijn vorige hosting moest ik een flinke buit neerleggen voor een SSL certificaat en dat is dan ook de reden waarom ik ben overgestapt naar een andere hosting. Ik zit nu bij Vimexx en daar krijg je een gratis SSL certificaat bij jouw hosting voor al je websites. Ik betaal maar 4.50 euro voor een onbeperkt aantal websites en ik krijg hier dan ook nog eens een gratis SSL certificaat bij. Zeker een aanrader!
Hoe installeer je dat SSL certificaat?
Een SSL certificaat valt gemakkelijk te installeren, maar voordat je de stappen hieronder gaat volgen, raad ik het erg aan om een backup te maken. Doe je dit niet, dan kan je de stappen niet terugzetten als er iets fout gaat.
Lees tip: How to: Een backup maken van je blog
DirectAdmin
Om een SSL certificaat gemakkelijk te installeren, log je in op DirectAdmin. Vervolgens klik je op je website en ga je naar Advanced Features > SSL certificates. Vervolgens klik je bij acties op ‘aanvragen’.
Zo simpel is het, nu is het even een kwestie van wachten, totdat je SSL certificaat wordt geïnstalleerd. Dit duurde bij mij een aantal minuten, maar het kan ook wat langer duren. Om te checken of dit SSL certificaat is geïnstalleerd, refresh je de pagina en onder ‘status’ hoort dan te staan dat je SSL certificaat verloopt op een bepaalde datum. Ik heb ingesteld dat dit automatisch wordt vernieuwd en ik heb natuurlijk ook het WildCard SSL certificaat aangevraagd.
Really Simple SSL
Really Simple SSL is een plugin die ervoor zorgt dat jouw WordPress website makkelijk wordt overgezet van HTTP naar HTTPS. Nadat je de plugin hebt geactiveerd ga je naar instellingen > SSL. Deze plugin detecteert automatisch jouw SSL certificaat. Zorg dus ervoor dat je de vorige stap goed heb voltooid.
Deze plugin doet een aantal dingen:
- Het SSL certificaat checken
- WordPress URLs omschakelen van HTTP naar HTTPS
- Redirects aanmaken van HTTP naar HTTPS
Deze plugin geeft aan dat je de plugin gemakkelijk kan deactiveren nadat je de plugin hebt uitgevoerd, maar dit raad ik niet aan. Ik heb namelijk het idee dat dan de instellingen langzaamaan weer terug worden gezet.
Hoe kan ik checken of alles goed is geïnstalleerd?
Om te checken of jouw SSL certficaat goed is geïnstalleerd, ga je heel simpel naar jouw website in je browser. Ik raad aan om dit in Google Chrome te doen, omdat dit beter laat zien wat er precies fout is als er iets fout is.
Links boven kan je dan zien of de verbinding met de website beveiligd is of niet. Als de verbinding niet beveiligd is, dan krijg je de melding die je hierboven kan zien.
Als de website wel goed beveiligd is, dan krijg je de melding die je hierboven kan zien.
“Mixed Content error”
Toen ik overstapte van HTTP naar HTTPS gaf hij aan dat ik last had van “mixed content”, oftewel, in sommige delen van mijn website had ik nog dingen die linkte naar HTTP. Dit valt heel makkelijk op te lossen. Eerst installeer je de plugin genaamd Better Search Replace.
Nadat je de plugin hebt geïnstalleerd ga je naar hulpmiddelen > Better Search Replace.
Onder “Search for” typ je jouw website url in met http. Dus bijvoorbeeld https://www.theblogboss.nl. Bij “Replace with” typ je jouw website url met https. Dus bijvoorbeeld https://www.theblogboss.nl. Daarnaast verwijder je het vinkje bij “Run as dry run?”. Ook selecteer je alles bij select tables. Dit doe je op een mac met cmd + a en voor Windows control + a.
Als het goed is, is deze error nu opgelost. Als deze echter niet opgelost is, dan moet je even uitzoeken waar het aan ligt. Dit kan bijvoorbeeld aan je thema liggen of door een plugin. Dit kan je heel simpel checken door met je rechter muisknop op “inspect” of “inspecteren” in je browser te drukken (wanneer je op je website bent) en vervolgens kijken naar de error (rechtsboven het gele uitroepteken). Als het aan een plugin of thema ligt, dan kan je hier helaas niet zelf iets aan doen, maar moet je dus contact opnemen met de makers of een ander thema/andere plugin installeren.
Zo gemakkelijk is het om een SSL certificaat te installeren!
Wat moet ik doen als ik het SSL certificaat volledig heb geïnstalleerd?
Nadat je je SSL certificaat volledig hebt geïnstalleerd, moet je nog je website toevoegen aan Google Search Console.
Als je eenmaal op de website van Google Search console bent, klik je heel simpel op “een property toevoegen”.
Vervolgens voeg je hier de HTTPS versie van jouw website toe. Vergeet niet om deze met een zonder www. toe te voegen.
Daarnaast moet je nog je website aanpassen in Google Analytics. Links onder ga je naar beheerder > Property Instellingen en dan voeg je bij “standaard url” de HTTPS versie toe. Daarnaast ga je naar Instellingen voor dataweergave > URL van de website. Ook hier voeg je de HTTPS versie toe.
Een SSL certificaat valt gemakkelijk te installeren. Is het jou al gelukt?
0 reacties